6645 SAYILI TORBA KANUN İLE GELEN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Tarih:25.04.2015
23.04.2015 tarihinde resmi gazetede yayımlanan “6645 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile bir çok önemli değişiklik yapılmış olup önemli olduğunu düşündüğüm söz konusu değişiklikler aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
1-Asgari Geçim İndirimi hesaplamasına konu oranlar yeniden belirlenmiş, 01.05.2015 itibariyle %5 olan üçüncü çocuk indirim oranı %10’a yükseltilmiştir.
2-Çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %2 yerine %1 olarak alınır. Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teşvik uygulamasına son verilir. İşverenler bu fıkrada öngörülen şartları tekrar sağlamaları ve talepleri hâlinde bu teşvikten yeniden yararlanır.
3-6111 sayılı kanun le 4447 sayılı kanunun 10 uncu maddesi ile sağlanan sigorta primi desteğinden Nisan 2015 ve öncesine ilişkin olmak üzere ortalama sigortalı sayısının yanlış hesaplanması sebebiyle yersiz yararlandığı tespit edilen işverenlerin yersiz yararlanılan teşvik tutarlarına ilişkin gecikme cezası ve zammı hesaplanmayacak.
4-Mazeret izni ücretli hale getirilmiş ve gün sayıları, işçinin evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün olarak belirlenmiştir.Ayrıca, işçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilecektir.
5-Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.
6-Emekli olup aynı zamanda Limited Şirket ortağı ve Anonim Şirket yönetim kurulu üyesi olan ortağının emekli maaşından kesilen %15 Sosyal Güvenlik Destekleme primi 2015 yılı Temmuz ve takip eden ödeme dönemlerine ilişkin olmak üzere %10 olarak uygulanacak.
7-İşverenler tarafından beyan edilecek Bağkur matrahının tespitinde “sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz.” şartı kaldırılmıştır. Bu nedenle 01.10.2008 tarihinden itibaren Bağkur primi işverenlerce asgari-azami aylık ücret çerçevesinde istenilen tutarda beyan edilebilecek.
8-18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye İş Kurumu tarafından 31/12/2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların,
Programın bitimini müteakip en geç üç ay içinde programı tamamladıkları meslek alanında özel sektör işverenleri tarafından işe alınması ve işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmas kaydıyla, işe alındıkları işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile %5’lik standart indirim uygulandıktan sonra kalan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait oranına göre ve aynı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan tutar Fondan karşılanır. 30/06/2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarının katılımcıları için bu fıkradaki süreler 6 ay artırımlı uygulanır.