ANTREPO REJİMİNE TABİ SATIŞLAR NEDENİYLE YÜKLENİLEN KDV’NİN İNDİRİLEMEMESİ


Tarih:08.02.2015

Antrepo rejimine tabi satış, Türkiye’ye ithal edilen malın gümrükten geçmeden Türkiye sınırları içinde başka bir firmaya satışının yapılmasıdır.

Bilindiği üzere; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “ithalat istisnası”nı düzenleyen 16/c maddesi ile “Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallar” Katma Değer Vergisi’nden istisna edilmiş olup, söz konusu istisna kısmi istisna niteliğindedir.

Ayrıca aynı kanunun 30/a maddesinde ise, Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi” nin indirim konusu yapılamayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, aynı kanunun “istisna edilmiş işlemlerde indirim”i düzenleyen 32. maddesinde ise, anılan kanunun 11.13.14, 15 ve 17/4-s madde kapsamındaki istisnalar nedeniyle yüklenilen KDV tutarının iade edileceği belirtilmiş ancak anılan kanun maddesinde antrepodan satışa ilişkin istisnayı düzenleyen  16. maddeye yer verilmemiştir.

Öte yandan; yukarıda açıklamalar nedeniyle indirimi mümkün olmayan Katma Değer Vergisi’nin aynı kanunun 58. maddesi kapsamında gider veya maliyet olarak kayıtlara intikali mümkündür

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde Antrepodan yapılan KDV’den istisna satış nedeniyle yüklenilen KDV tutarlarının indirimi mümkün değildir. Bu sebeple şirketin bu kapsamdaki satışlar nedeniyle yüklendiği KDV tutarının indirime konu edilmeksizin gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Bu bağlamda, antrepodan teslimler nedeniyle elde edilen satış gelirinin toplam satış gelirleri içindeki payı üzerinden, ortak harcamalar nedeniyle yüklenilen Katma Değer Vergisi tutarından pay verilmeli ve bu şekilde hesaplanan Katma Değer Vergisi tutarı gider hesaplarına intikal ettirilmelidir.

Ortak harcamalar, tüm satışlar ile bağlantısı kurulabilen harcamalardır. Ayrıca, söz konusu KDV tenzilatı KDV’li satışlar ve ihracat şeklinde yapılan satışlar ile bire bir bağlantısı olan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV tutarları üzerinden uygulanmayacaktır.

Ortak Harcamalar Nedeniyle Yüklenilen KDV’ye Aşağıdaki Örnekler Verilebilir

  • Tüm satışlara ilişkin yapılan pazarlama satış giderleri
  • Kırtasiye, temsil ve ağırlama, mutfak vb. giderler
  • Tüm faaliyet ile ilgili sabit kıymet harcamaları
  • Araç kirası giderleri
  • Royalty, Management Fee, Recharch giderleri
  • Mali danışmanlık, genel hukuki danışmanlık giderleri
  • İnternet, elektrik ve su vb. giderler

Ortak Olmayan Harcamalar Nedeniyle Yüklenilen KDV’ye Aşağıdaki Örnekler Verilebilir

  • KDV’ye tabi veya ihracat olarak satılan malın alımı için yüklenilen KDV
  • Yurt içi depo kirası vb. yüklenilen KDV
  • Yurt içi depoda kullanılan forklift vb. için yüklenilen KDV
  • Yurtiçi satış ile ihracatı yapılan mallar için yapılan nakliyeler nedeniyle yüklenilen KDV
  • Yurtiçinde ithal edilen malların depolanması, nakliyesi vb. için yüklenilen KDV