GİDER PUSULASI İLE HİZMET ALINMASI


Tarih: 04.02.2015

Bilindiği üzere; Gider Pusulası’nın düzenlenmesine ilişkin VUK’nun 237. Maddesi’nde aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

“Birinci ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin: Vergiden muaf esnafa;

  • Yaptırdıkları işler
  • Onlardan satın aldıkları emtialar ile
  • Zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşyalar 

için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.

Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur. “

Öte yandan, GVK’nun 94. Maddesinde ise “Esnaf Muaflığına Tabi Kişilerden Alınan Mal ve Hizmetlerin Vergilendirilmesine İlişkin” aşağıdaki açıklamaya yer verilmiştir.

“Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden,

  • 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (6) ve (8) numaralı bentlerinde yer alan emtia bedelleri veya bu emtianın imalinde ödenen hizmet bedelleri üzerinden %2
  • b) Hurda mal alımları için % 2
  • c) Diğer mal alımları için % 5
  • Diğer hizmet alımları (a, b ve c alt bentleri hariç olmak üzere mal ve hizmet bedelinin ayrılamaması hali de bu kapsamdadır) için % 10”

Vergi kesintisi yapmaya mecburdurlar.

Yukarıda bahsedilen kanun maddeleri çerçevesinde, şirketinizce temizlik hizmeti kapsamında düzenlenen gider pusulası, temizlik hizmetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecek olması nedeniyle brüt ödeme üzerinden %10 gelir vergisi kesintisine tabi bulunmaktadır.

Söz konusu net ödeme tutarı brüte iblağ edilmek suretiyle üzerinden hesaplanacak %10 stopaj tutarı ilgili olduğu ayın muhtasar beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

Öte yandan; Esnaf muaflığına tabi işlemlerin KDV’sinden istisna edilmiş olması nedeniyle söz konusu ödeme üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.

Ayrıca, vergi mükellefiyeti olmayıp arızi olarak serbest meslek kapsamında (öğretmenlik, danışmanlık,tercümanlık vb) hizmet veren kişilerden gider pusulası düzenlenmek suretiyle alınan hizmet bedelleri ise %20 gelir vergisi stopajına ve söz konusu hizmetin KDV’ne tabi olması nedeniyle %18 S.S.KDV ‘ye tabidir.